Základy

aneb zpátky k základům: napětí, proud, zapojování obvodů atd.

Moderátor: Josef

TAXFOLL1
Příspěvky: 1
Registrován: stř 01. kvě 2019 11:52:16

Základy

Příspěvekod TAXFOLL1 » stř 01. kvě 2019 11:55:53

Dobrý den,

Chtěl bych se vás na něco zeptat. Docela dost mě fascinuje elektřina, resp. součástky, obvody, atd.. atd.. ale problém je, že ačkoliv bych se tomu chtěl věnovat jako koníčku, sednout si a začít opravovat nefunkční součástky, zapojovat si sám, vytvářet, tak o tom absolutně vůbec nic nevím. A ano, přiznám se, že ani nevím, jak je to se zásuvkou. Chci se vás zeptat, zda-li by jste mi něco doporučili. Třeba nějakou stránku, která se tomu věnuje nebo literaturu. Preferuji spíše viditelnou praxi než žvatlanou teorii.

Předem mnohokrát děkuji za odpovědi.
C-zero
Příspěvky: 139
Registrován: stř 08. srp 2018 11:47:33
Bydliště: Kravaře

Re: Základy

Příspěvekod C-zero » stř 01. kvě 2019 12:22:03

Pár odkazů, doufám že Vám to pomůže, nejlépe však vystudovat nějaký elektrotechnický obor.Doporučuji si koupit páječkou a začít experimentovat.Hodně zdaru...
https://uart.cz/1591/obvod-555-pro-uplne-zacatecniky/
https://cs.m.wikibooks.org/wiki/Praktic ... lektronika
http://shop.ben.cz/cz/121050-elektronic ... cniky.aspx
https://knihy.abz.cz/obchod/elektronicke-obvody
Blazer_cz
Příspěvky: 26
Registrován: stř 10. dub 2019 0:16:57
Bydliště: Olomouc

Re: Základy

Příspěvekod Blazer_cz » sob 04. kvě 2019 10:45:38

Doporučuji aby jste si dal večerní školu zaměřenou na elektro. Teorie je potřebná stejně jako normy a platná legislativa :!: Pokud půjdete ve studiu svou cestou, tak s největší pravděpodobností brzo něco přehlídnete. U elektřiny se ale omyly netolerují. Je dobré vědět jak se chová malé napětí, nízké, nebo vysoké a jaký přístup k němu si dovolit. Stejně tak je dobré vědět co se dá očekávat od větších proudů, frekvencí, elmag. indukce a souběhů. Hrozí úraz, smrt, požár a nebo jen újma na majetku. Takže nehazardujte zbytečně. Vždy by jste měl vědět co děláte a né stylem pokus omyl. Pojišťovna vám nedá ani korunu pokud budete cokoliv upravovat bez patřičné elektro kvalifikace a stejně tak pokud nebudete mít daná úprava právní posvěcení ve smyslu revize.

Dejme tomu že si budu chtít doma vyrobit nabíječku pro elektromobil regulující výkon podle přebytků fotovoltaické elektrárny na střeše(opravdu o ní uvažuji). V tomto případě by mne zamrzelo jakékoliv zničení techniky protože nic není levné. Stejně tak zde člověk pracuje s již nebezpečným napětím tak musí být vše bezpečné a mechanicky odolné. A protože zde potečou stabilní a větší proudy, tak vše i patřičně dimenzované aby nehrozilo vzplanutí.
Nissan Leaf 2012 40kWh, VW Golf V Variant 1,9TDI
FVE 5,4kWp, 1P Axpert 5kW, Pylontech 7,2kWh