Naražení na kabel při vrtání

aneb zpátky k základům: napětí, proud, zapojování obvodů atd.

Moderátor: Josef

_buri
Příspěvky: 1
Registrován: pát 26. dub 2019 22:09:30

Naražení na kabel při vrtání

Příspěvekod _buri » pát 26. dub 2019 22:12:25

Dobrý den, nedávno nám v bytě byli dělány nové zásuvky a člověkovi ktery v bytě vrtal narazil na kabel který probil ale zásuvka která je na tom sámem kabelu funguje , chci se tedy zeptat, je bezpečné zásuvku používat ? Ptám se jako úplný lajk, předem díky za odpovědi! :)
Uživatelský avatar
stejk
Příspěvky: 679
Registrován: ned 16. pro 2018 5:31:05

Re: Naražení na kabel při vrtání

Příspěvekod stejk » pát 26. dub 2019 22:41:18

Krátká odpověď je NE. Otázkou, je zda s jistotou víte, že vrtačka poškodila kabel o kterém si myslíte, že je právě ten k zásuvce. Pokud došlo jen k poškození izolace vodičů, tak je otázkou času kdy chybějící izolace vyvolá první problém. Jestli vrták poškodil vodiče tak, že došlo ke změně průřezu vodičů, pak se problém možná projeví při zapojení spotřebiče s vyšší spotřebou. Vyšší spotřeba znamená vyšší protékající proud, který v zúženém poškozeném místě vodiče způsobí zahřátí vodiče. V extrémním případě hrozí požár. Případně jiné varianty. Přitom se nemusí projevit problém hned ani u spotřebiče s vysokou spotřebou. Poškozený vodič může ustát krátkodobé přetížení/přehřátí protékajícím proudem, následně po četnějším dynamickém přetěžování může dojít k selhání, riziko požáru je natolik odstrašující, že Vám nikdo jinou než odpověď NE nemůže dát.
dracekvo
Příspěvky: 834
Registrován: ned 25. bře 2018 7:47:00

Re: Naražení na kabel při vrtání

Příspěvekod dracekvo » pon 29. dub 2019 6:46:03

Viz odpově'd výše a nebo ještě další možnost.
Mohl trefit třeba zemnící vodič. Takže zásuvka se může jevit funkční, ale není funkční uzemnění spotřebiče. Pokud na spotřebiči dojde k závadě, tak se může po připojení do takové zásuvky stát životu nebezpečný.

Chce to objednat elektrikáře, který dané místo vyseká a dá tam krabičku. Vše samozřejmě na náklady toho člověka, který vrtal v bytě který nezná bez toho, aby si nejdřív dané místo projel hledačkou kabelů. Doufám, že jste ho nepustili z bytu bez toho, aby vám podepsal papír o způsobené škodě.
Peugeot Ion 2012 (koupeno 2018 58 tis. km, nyní 86 tis. km)