Lama píše:MilanDka píše:Dekuji za návod. Postup vyzkouším, ale jestli je běžné ze na 1. článku dochází k poklesu, pak by to mela aplikace zohledňovat ne? Asi uz je vyzkoušené o kolik je běžný pokles. Me to ukazuje tuším 20mv. Opravdu jste nechal auto na 2% SOC přes noc stát? Jako dojel jsem 2x domu s 0% ale ihned napojoval na WB.
Ano, byl to test a nechal jsem stát přes noc na 2% (stejně tak i na 100%) - články se mezi sebou pěkně vybalancují. Jednou jsem také jel s rezervou asi 10 km a nedojel..., ani po několika opětovných stratech, kdy to popojelo pár metrů, jsem pár set metrů nedojel (byly víc rozházené články a některý odpojoval přes BMS celé auto - po hodině stání se články hodně vyrovnaly a auto dojelo kupodivu svižně, asi i s malou rezervou. Kona má i dole dost velký "bafr" jako ochranu (u Ioniqa28 jsem se dostal o dost níže s napětím na článek a stále to jelo).
Nevím proč by aplikace měla zkreslovat "zohledňovat" výsledek. Uživatele přeci zajímá pravdivý stav. U Pylontechů u FVE vidím i nabíjecí cykly a ta první připojená baterka jich má viditelně víc (zatím to neřeším, ale třeba za čas ji posunu někam do středu. U auta toto nejde. Ale více zajímavé je, že nejvíce rozházené mezi sebou jsou články uprostřed - uvidíme na více testech od uživatelů.
Len môj názor. Diskutujme. Toto by som nerobil.
Pod 15 percent by som nenechával stát auto. Články zbytočne podľa mňa trpia. Viď na chladnom aku, už pri jazde pod cca 22% ak je vadný článok tak začína ulietavať.
Kedy pracujú balancéry - pri rekuperácií a nabíjaní. Inak nie. Idú nepretržite v ľubovoľnom SoC.
Kórea má zapojenie 3P, a BMS meria články len presnosťou na 20mV. Je to kvôli tomu, že je pár registrov po 32 bajtoch a oni narvali napätie článku do bajtu (0..255) deleno 50 = rozsah 0...5,1V s presnosťou 20mV. Je to proste málo. Ostatné autá sú na 1mV.
Prečo sa balancuje, kde to má zmysel. Napr. Tesla 3/Y má zapojenie šialených 46P. Tam to má veľký význam. Vidno to napr. na aute pri nabíjaní posledné percento robí nekonečne dlho (balancuje). eGMP/MEB si valí pri 99% 30-40kW, zrazu cvak vypne. Len čo je pri Kona/Niro.. ku koncu 1-2kW a tiež vypne. Keď sa ukončí nabíjanie už sa nebalancuje nič. Nemá to veľký zmysel na tejto platforme.
Občas nabiť do 100 % má zmysel hlavne preto, aby BMS vedela určite SoH a kapacitu. Ale tiež nechávať dlho na 100% mi nepríde úplne zdravé. Ak ideme porovnávať s FVE. Pri LFP má zmysel balacovať určite. A hlavne tam nie sú takéto prúdy.
Zoberte si, že sadnete do auta 150-250kW (2.5-4C) len tak. Celá balacovacia drina je v sekunde preč

Čo je inak našim cieľom... Udržať si SoH 100%? Alebo nemať vadný článok? Uvediem príklady
- eNiro 2020 som mal 3.5roka do 165 tis km. Ukazovalo 100% SoH, ale reálne keď som meral, nové malo na výdaj 100-0% 66.6kWh, po tých xxx km cca 64.3kWh - preukázateľne o 2kWh dole, SoH teda klame, ale aj nie, stále to bolo nad eNiro deklarovanými 64kWh

Nabíjané prevažne DC, lebo sídlisko a nabka 3-15 km od domu.
- Ioniq6 - SoH držalo do cca 100 tis km na 100%. Teraz mám 147 tis km, bolo 93.1% SoH, postavili nám konečne AC už je 93.8%

Lebo nabíjam skoro doplna. Auto nabíjané na 150kW+ a Ionity v pomere 9:1 voči AC:) Brat na EV6 má Soh 97% a nabíja tak pol na pol, ale ide stále v Šport móde a dostáva nakladačky 250kW pri jazde a regen.
Za mňa netreba balcovať nič. Kórea má dobré články, priebežne si balacuje. SoH aj eGMP solídne.
Najdôležitejšie je nemať vadný článok, ten stiahne aku aj o 30%.
A na to treba počkať na chlad. Budúci mesiac, 5-10 celzia na aku, nechať si cez noc napr. 30% a isť jazdiť pod 15%.. Tam začnú vadné krásne vyskakovať aj 1-2 roky dopredu.
To, že je nejaké najslabší neznamená že je vadný. V chlade a na nízkych SoC sa nesmie od ostatných oddeliť a liezť pod 3 volty. To je všetko. Spravím potom bud mesiac video na tému meranie.
Tiež mám na Ioniqu kandidáta na slabý = je to jedno stále to isté číslo. Ale kým mi v zime pri 2% SoC a 130km/h drží pri ostatných a všetko je cca na 3.1V tak je ok

Je to stabilné.