Zkušenosti Kia e-Niro 64 kWh 2020

Moderátor: Josef

Lama

Re: Zkušenosti Kia e-Niro 64 kWh 2020

Příspěvekod Lama » čtv 20. srp 2026 15:12:24

Lama píše:Ovládání eNiro/Kona pomocí evDash (pouze CAN).

...

Čas pokročil a máme tu asi nejlepší aplikaci pro všechna EV auta na celé zemeguli... "evDash" https://evdash.eu/
https://www.evdash.eu/evdash-ios-android
...
https://www.youtube.com/watch?v=wFH8Nhdt3y4&t=106s
...
https://www.youtube.com/watch?v=HVgvB0Ul5Uo&t=1429s
...
Přílohy
evDash.png
KONA_CZ Premium 2020/07/17 (123+ t.km za 13,3 kWh/100km dle PP) - servisuji v Hyundai Louda Auto Strakonice 8-)
IONIQ Ultimate 2018 (41 t.km s průměrem 12,0 kWh/100km dle PP)
MiEV 2014 (20 t.km)
MilanDka

Příspěvekod MilanDka » úte 25. srp 2026 5:44:49

A už jste někdo zkoušel aplikaci? Ja ano a test “kupuji auto” se mi moc nelíbí. AI to vyhodnotila jako super ale aplikace me píše: článek 1 byl nejnižší v 79% vzorků pod zátěži.
IMG_2063.jpeg
IMG_2064.jpeg
IMG_2065.jpeg
IMG_2066.jpeg

A hodnocení AI:

Hlavní důvod, proč aplikace evDash vyhodnotila test jako ZNEPOKOJIVÉ, je jediný konkrétní parametr zaznamenaný během plné akcelerace.
Klíčové hodnoty z reportu
* Zdraví baterie (SoH): 100,0 % (využitelná kapacita 64,1 kWh)
* Vyvážení v klidu: 0 mV odchylka (všech 98 článků má identické napětí 3,760 V)
* Celkový vnitřní odpor packu: 41 mΩ (referenční hodnota pro Hyundai 64 kWh je ~40 mΩ, varovný práh je až 60 mΩ)
* Špičkový výkon při testu: 158,4 kW při proudu 449 A
* Diagnostika systémů: 0 chybových kódů (DTC), izolační odpor 1000 kΩ, 12V baterie 14,5 V
Proč evDash vystavil varování („Červená vlajka“)
Aplikace během 10minutové testovací jízdy zaznamenala, že při prudkém zašlápnutí plynu (při extrémním odběru 449 A) klesalo napětí na článku č. 1 o něco níže než na ostatních článcích (článek #1 byl nejnižší v 79 % zátěžových vzorků). Algoritmus evDash to vyhodnotil jako varování před zrychleným opotřebením.
Proč není důvod k panice
* Vnitřní odpor je skvělý: Hodnota 41 mΩ ukazuje, že baterie jako celek nemá zvýšený odpor a je v perfektní kondici.
* V klidu je článek perfektní: Jakmile zátěž pomine, článek č. 1 má navlas stejné napětí (3,760 V) jako zbylých 97 článků. Pokud by byl článek vadný nebo poškozený, odchylka by byla patrná i v klidovém stavu nebo při běžné předpisové jízdě.
* Vliv měření u proudového maxima: Při proudu přes 440 A se projevuje i ten nejmenší přechodový odpor na kontaktech hlavní sběrnice (článek č. 1 bývá na kraji modulu) nebo drobná prodleva ve vzorkování BMS sběrnice CAN-BUS.
Jde o velmi přísnou heuristiku aplikace evDash. Baterie má nulovou degradaci, výborný vnitřní odpor a chybové paměti auta jsou zcela čisté.
Hyundai Kona Smart 64kW
Lama

Příspěvekod Lama » úte 25. srp 2026 7:14:15

MilanDka píše:A už jste někdo zkoušel aplikaci? Ja ano a test “kupuji auto” se mi moc nelíbí. AI to vyhodnotila jako super ale aplikace me píše: článek 1 byl nejnižší v 79% vzorků pod zátěži.

Ano testuji evDash jako beta-tester...
Vždy bude jeden dvoj-článek nejnižší a při prošlápnutí pedálu je rozdíl největší většinou u prvního článku. Mám to stejné u Kony i u FVE.
Doporučuji udělat Test 100-4% (ideálně až k nule, minimum je pod 10% - já udělal 100-2% a kolem 4% jsem zkoušel několikrát prošlápnout pedál, aby se zaznamenaly největší rozdíly) - tím zjistíte max. deltu a čísla min a max článků. Zjistíte také měřenou kapacitu SOH%. Po testu jsem nechal auto přes noc stát a táno bylo vidět jak se články vyrovnaly. Barevné označení min a max článku zmizelo do 25% SOC při nabíjení. Nabíjel jsem až do 100% a tím máte další hodnotu, kolik nateklo do baterky.
KONA_CZ Premium 2020/07/17 (123+ t.km za 13,3 kWh/100km dle PP) - servisuji v Hyundai Louda Auto Strakonice 8-)
MiEV 2014 (20 t.km)
MilanDka

Příspěvekod MilanDka » úte 25. srp 2026 13:22:03

Dekuji za návod. Postup vyzkouším, ale jestli je běžné ze na 1. článku dochází k poklesu, pak by to mela aplikace zohledňovat ne? Asi uz je vyzkoušené o kolik je běžný pokles. Me to ukazuje tuším 20mv. Opravdu jste nechal auto na 2% SOC přes noc stát? Jako dojel jsem 2x domu s 0% ale ihned napojoval na WB.
Hyundai Kona Smart 64kW
Lama

Příspěvekod Lama » úte 25. srp 2026 18:42:42

MilanDka píše:Dekuji za návod. Postup vyzkouším, ale jestli je běžné ze na 1. článku dochází k poklesu, pak by to mela aplikace zohledňovat ne? Asi uz je vyzkoušené o kolik je běžný pokles. Me to ukazuje tuším 20mv. Opravdu jste nechal auto na 2% SOC přes noc stát? Jako dojel jsem 2x domu s 0% ale ihned napojoval na WB.

Ano, byl to test a nechal jsem stát přes noc na 2% (stejně tak i na 100%) - články se mezi sebou pěkně vybalancují. Jednou jsem také jel s rezervou asi 10 km a nedojel..., ani po několika opětovných stratech, kdy to popojelo pár metrů, jsem pár set metrů nedojel (byly víc rozházené články a některý odpojoval přes BMS celé auto - po hodině stání se články hodně vyrovnaly a auto dojelo kupodivu svižně, asi i s malou rezervou. Kona má i dole dost velký "bafr" jako ochranu (u Ioniqa28 jsem se dostal o dost níže s napětím na článek a stále to jelo).

Nevím proč by aplikace měla zkreslovat "zohledňovat" výsledek. Uživatele přeci zajímá pravdivý stav. U Pylontechů u FVE vidím i nabíjecí cykly a ta první připojená baterka jich má viditelně víc (zatím to neřeším, ale třeba za čas ji posunu někam do středu. U auta toto nejde. Ale více zajímavé je, že nejvíce rozházené mezi sebou jsou články uprostřed - uvidíme na více testech od uživatelů.
MiEV 2014 (20 t.km)
MilanDka

Příspěvekod MilanDka » stř 26. srp 2026 7:07:05

Nemyslel jsem ani tak zohledňovat/zkreslovat výsledek, ale spíš něco ve smyslu: toto je normální chování EV, proto tomu nepřikládejte velkou váhu. A pak samozřejmě ukázat stav ne Znepokojivé, ale přinejmenším Normální s dodatkem. Protože pokud se chová takto každá baterie je to vlastně normální stav. Takto to odradí případné kupce.
Jakym způsobem jste napojil na FVE?
Hyundai Kona Smart 64kW
nick81

Příspěvekod nick81 » stř 26. srp 2026 8:08:34

MilanDka píše:Nemyslel jsem ani tak zohledňovat/zkreslovat výsledek, ale spíš něco ve smyslu: toto je normální chování EV, proto tomu nepřikládejte velkou váhu. A pak samozřejmě ukázat stav ne Znepokojivé, ale přinejmenším Normální s dodatkem. Protože pokud se chová takto každá baterie je to vlastně normální stav. Takto to odradí případné kupce.
Jakym způsobem jste napojil na FVE?

Rýchlotesty treba robiť na builde 881. Posledný týždeň sa tam naprieč platformami veľa zmenilo, presne to je to spomínané. Pre upresnenie, ja mám Ioniq6 - bolo to robené primárne na eGMP, iné modely ako Kona/Niro treba ešte extra doladiť.

Napíšte mi na evdash@next176.sk, dám vám prístup na poslednú dennú verziu, lebo cez Google Play je oneskorenie cca 2 týždne.

V poslednej verzii spravte rýchlotest a pošlite mi PDF - je v ňom aj zdrojový JSON, na ktorom to doladíme.
nick81

Příspěvekod nick81 » stř 26. srp 2026 8:44:58

Lama píše:
MilanDka píše:Dekuji za návod. Postup vyzkouším, ale jestli je běžné ze na 1. článku dochází k poklesu, pak by to mela aplikace zohledňovat ne? Asi uz je vyzkoušené o kolik je běžný pokles. Me to ukazuje tuším 20mv. Opravdu jste nechal auto na 2% SOC přes noc stát? Jako dojel jsem 2x domu s 0% ale ihned napojoval na WB.

Ano, byl to test a nechal jsem stát přes noc na 2% (stejně tak i na 100%) - články se mezi sebou pěkně vybalancují. Jednou jsem také jel s rezervou asi 10 km a nedojel..., ani po několika opětovných stratech, kdy to popojelo pár metrů, jsem pár set metrů nedojel (byly víc rozházené články a některý odpojoval přes BMS celé auto - po hodině stání se články hodně vyrovnaly a auto dojelo kupodivu svižně, asi i s malou rezervou. Kona má i dole dost velký "bafr" jako ochranu (u Ioniqa28 jsem se dostal o dost níže s napětím na článek a stále to jelo).

Nevím proč by aplikace měla zkreslovat "zohledňovat" výsledek. Uživatele přeci zajímá pravdivý stav. U Pylontechů u FVE vidím i nabíjecí cykly a ta první připojená baterka jich má viditelně víc (zatím to neřeším, ale třeba za čas ji posunu někam do středu. U auta toto nejde. Ale více zajímavé je, že nejvíce rozházené mezi sebou jsou články uprostřed - uvidíme na více testech od uživatelů.

Len môj názor. Diskutujme. Toto by som nerobil.
Pod 15 percent by som nenechával stát auto. Články zbytočne podľa mňa trpia. Viď na chladnom aku, už pri jazde pod cca 22% ak je vadný článok tak začína ulietavať.

Kedy pracujú balancéry - pri rekuperácií a nabíjaní. Inak nie. Idú nepretržite v ľubovoľnom SoC.

Kórea má zapojenie 3P, a BMS meria články len presnosťou na 20mV. Je to kvôli tomu, že je pár registrov po 32 bajtoch a oni narvali napätie článku do bajtu (0..255) deleno 50 = rozsah 0...5,1V s presnosťou 20mV. Je to proste málo. Ostatné autá sú na 1mV.

Prečo sa balancuje, kde to má zmysel. Napr. Tesla 3/Y má zapojenie šialených 46P. Tam to má veľký význam. Vidno to napr. na aute pri nabíjaní posledné percento robí nekonečne dlho (balancuje). eGMP/MEB si valí pri 99% 30-40kW, zrazu cvak vypne. Len čo je pri Kona/Niro.. ku koncu 1-2kW a tiež vypne. Keď sa ukončí nabíjanie už sa nebalancuje nič. Nemá to veľký zmysel na tejto platforme.

Občas nabiť do 100 % má zmysel hlavne preto, aby BMS vedela určite SoH a kapacitu. Ale tiež nechávať dlho na 100% mi nepríde úplne zdravé. Ak ideme porovnávať s FVE. Pri LFP má zmysel balacovať určite. A hlavne tam nie sú takéto prúdy.

Zoberte si, že sadnete do auta 150-250kW (2.5-4C) len tak. Celá balacovacia drina je v sekunde preč :)

Čo je inak našim cieľom... Udržať si SoH 100%? Alebo nemať vadný článok? Uvediem príklady
- eNiro 2020 som mal 3.5roka do 165 tis km. Ukazovalo 100% SoH, ale reálne keď som meral, nové malo na výdaj 100-0% 66.6kWh, po tých xxx km cca 64.3kWh - preukázateľne o 2kWh dole, SoH teda klame, ale aj nie, stále to bolo nad eNiro deklarovanými 64kWh :) Nabíjané prevažne DC, lebo sídlisko a nabka 3-15 km od domu.
- Ioniq6 - SoH držalo do cca 100 tis km na 100%. Teraz mám 147 tis km, bolo 93.1% SoH, postavili nám konečne AC už je 93.8% :-) Lebo nabíjam skoro doplna. Auto nabíjané na 150kW+ a Ionity v pomere 9:1 voči AC:) Brat na EV6 má Soh 97% a nabíja tak pol na pol, ale ide stále v Šport móde a dostáva nakladačky 250kW pri jazde a regen.

Za mňa netreba balcovať nič. Kórea má dobré články, priebežne si balacuje. SoH aj eGMP solídne.
Najdôležitejšie je nemať vadný článok, ten stiahne aku aj o 30%.
A na to treba počkať na chlad. Budúci mesiac, 5-10 celzia na aku, nechať si cez noc napr. 30% a isť jazdiť pod 15%.. Tam začnú vadné krásne vyskakovať aj 1-2 roky dopredu.

To, že je nejaké najslabší neznamená že je vadný. V chlade a na nízkych SoC sa nesmie od ostatných oddeliť a liezť pod 3 volty. To je všetko. Spravím potom bud mesiac video na tému meranie.
Tiež mám na Ioniqu kandidáta na slabý = je to jedno stále to isté číslo. Ale kým mi v zime pri 2% SoC a 130km/h drží pri ostatných a všetko je cca na 3.1V tak je ok :) Je to stabilné.