Jan Čapek píše:Tak jsem si dal tu práci a přečetl po částech celé téma a těšil jsem se, jak budou v čase jak se diskuze vyvíjela přibývat zmínky o vhodných a robustních řešení na trhu pro běžné uživatele s dynamickým a plynulým řízením wallboxu, určitě i s funkcionalitou obousměrného nabíjení vozu. No, asi jsem byl moc velký optimista...

Já na realizaci FVE zatím čekám a po analýze možností trhu jsem se rozhodl vykašlat na čekání nějakého "ultimátního" AC řešení od zavedeného výrobce, jít cestou "SW domo-robo" a vlézt do králičí nory jménem Home Assistant se kterým již umím dynamicky řídit svojí Freyee nabíječku dle vnějších vstupů (tedy později živých datech ze střídače apod.). Již jsem otestoval plynulou změnu nabíjení VW ID.4 - nejen on/off, ale i plynulou změnu výkonu 4 až 11kW. Akorát má tahle cesta také hodně daleko k řešení pro nezaujatého a netechnického uživatele... A hrátky s V2X prozatím také odkládám.
Zjevně to bude pro teď ale největší jistota rozumného řízení nabíjení, pakliže bych nechtěl jít do prozatím ekonomicky nesmyslné cesty domácí DC nabíječky - viz. video.
Už skoro rok provozuji obdobné řešení. HA běžící na HP T620 AMD GX-217GA 4GB 64GB SSD (cena cca 600 Kč). Feyree nabíječka z AliExpressu (tuším za cca 3000 Kč), připojená k wifi, střídač Solax G4 komunikující po lokální síti. Nabíjím tím svoji Konu. Nepopírám, že je to udělátkové řešení, ale funguje to k mé plné spokojenosti a hlavně mě těší si s tím hrát.

Teď přes zimu pouze vypínám nabíjení ve chvílích, kdy je elektřina příliš drahá. Přes léto pak řídím příkon nabíječky dle aktuálního přebytku fotovoltaiky. Dá se říct, že po většinu fotovoltaické sezóny jsem nabíjel jen z přebytků. Samozřejmě se bere zřetel i na SOC baterie samotné fotovoltaiky atp.
Hledal jsem také něco hotového, ale v rozumné cenové kategorii jsem nic nenašel.